W Gminnym Ośrodku Kultury w Świętajnie odbyło się spotkanie z rolnikami. Jego tematem była produkcja żywności wysokiej jakości z gwarancją odbioru produktu.

Zielone światło dla zdrowej żywności
Uczestnicy spotkania dowiedzieli się m.in., jak krok po kroku uzyskać certyfikat jakości żywności

Przybyłych na spotkanie (10 maja) powitała wójt gminy Świętajno Alicja Kołakowska.

Następnie głos zabrał Zbigniew Kaczmarczyk, właściciel Certyfikowanego Ekologicznego Gospodarstwa Rolnego. W dalszej kolejności burmistrz Pasymia Cezary Łachmański w skrócie opowiedział o idei planowanego przedsięwzięcia polegającego na budowie luksusowego hotelu na półwyspie Korea w Pasymiu. Niezwykle ważna jest tam część kulinarna, o której koncepcje zadba Marcin Jabłoński - laureat programu Top Chef. Pod jego okiem rolnicy mają szansę na rozwinięcie swoich umiejętności i powrót do tradycyjnych wyrobów mazurskich. Marcin Jabłoński, o czym już pisaliśmy, planuje ścisłą współpracę z lokalnymi dostawcami, liczy na regionalne produkty, które będą podstawą menu w hotelowych restauracjach.

 

 

Aby zapoznać się z pełną treścią artykułu zachęcamy
do wykupienia e-prenumeraty.